DESIGN STUDIO

 

In een ‘circulaire economie’ worden producten en materialen hergebruikt en behouden grondstoffen hun waarde, zonder dat dit ten koste gaat van economische groei. Ook de energie voor productie en logistiek  is duurzaam opgewekt. Er zijn nieuwe design uitgangspunten nodig om producten duurzaam te maken.

DUURZAAM DESIGN

Moderne productontwikkeling moet gericht zijn op het toevoegen van waarde aan People, Planet en Profit. Ik zoek daarin steeds opnieuw een zorgvuldige balans, terwijl ik me richt op nieuwe marktkansen, groei en innovatie met winst voor mens, maatschappij en milieu. In een open dialoog  leg ik daarover op een actieve en transparante manier verantwoording af met opdrachtgever en stakeholders . 

Ik begeleid de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten en businessmodellen, die bijdragen aan de ontwikkeling naar een circulaire economie. 

Duurzaam Design

 

Design maakt de wereld mooier. Zeker als het gaat om producten die duurzaam en met respect voor mens en milieu geproduceerd zijn. Een van de belangrijkste randvoorwaarden voor een ontwerp is dan ook de footprint.

 

John Schraven is cum laude afgestudeerd op de Design Academy in Eindhoven en werkte jarenlang voor een internationaal designbureau als partner van Axel Enthoven. De portfolio bevat een selectie van de meer dan 150 producten die hier en bij TNO door hem ontworpen en ontwikkeld zijn (klik op onderstaande link).

 

VOORBEELDEN met Duurzaam Design.

Voor andere voorbeelden van productdesign verwijs ik naar mijn portfolio

 
Resthoutpaal John Schraven Innovatie Design
RESTHOUTPAAL

Het faunaraster op de Hoge Veluwe was aan vervanging toe. De kastanje-houten palen verrotten soms al binnen 5 jaar terwijl het gaas 30 jaar meegaat. De uitdaging was een om nieuwe paal te ontwikkelen die de levensduur van het faunaraster voor 30 jaar kan waarborgen. In een slimme combinatie van een kunststof afvalproduct en resthout is een nieuw materiaal ontstaan. Op basis daarvan werden palen ontwikkeld die zeer snel in verschillende soorten ondergrond met een trilmachine gezet worden. Dit project is ontwikkeld met de provincie, onderzoeksinstellingen en bedrijven.

Carepro John Schraven Innovatie Design
CAREPRO

Professionalisering van de thuiszorg met een nieuw schoonmaaksysteem. Thuiszorgmedewerkers hoeven niet meer te werken met de schoonmaak middelen van hun client en gebruiken geen chemische schoonmaakmiddelen meer. Er wordt een nieuw systeem gebruikt op basis van microvezeldoekjes. Handig meegenomen in de praktische fietstas.

Slaapsysteem John Schraven Innovatie Design
SLAAPSYSTEEM

Voor het Zwitserse bedrijf ‘Dream On Comfort’ is een geheel duurzaam slaapsysteem ontwikkeld. Dit op basis van natuurlijke materialen zoals hout en natuurlatex. Er worden geen metalen toegepast. Alle bewegende en constructieve delen zijn opgelost met slimme houtverbindingen.

Aanbod JSID